Irány a Balaton!!! 😊Június 2-án végre újra játék várt minket Esteponában. Persze a tavaszi foglalkozásunk óta többször is találkoztunk a gyerekekkel, együtt ünnepeltük a Húsvétot, az anyák napját és a malagai Picasso kiállítást is megnéztük együtt, de már nagyon vártuk ezt a júniusi alkalmat. Egy számunkra nagyon kedves témával készültünk, a Balatonnal ismerkedtünk, emlékeket, a hangulatát idéztük fel. 

Szerencsére a gyerekek többsége volt már a Balatotnnál vagy idén megy, úgyhogy gyorsan meg is kerestük a térképen, hogy hol van a Balaton, majd azokat a városokat a partján, ahol voltak már, ahova készülnek, vagy ahova szívesen elmennének. Budapestre repültünk, majd vonatra szálltunk, volt, aki még azt is tudta melyik pályaudvarról indul a vonatunk. :) Megnéztük ki hol száll le, ki megy a legtovább…stb.

Miután megterveztük az utat, jöhetett a pakolás. A táblára kiraktunk egy képet egy hátizsákról, egyet pedig egy házról. A gyerekek tárgyak képeit húzták ki egy borítékból, majd miután megfejtettük a tárgy nevét, eldöntöttük, hogy visszük a nyaralásra vagy otthon hagyjuk. A gyerekek nagyon praktikusan gondolkodtak, a napozóágy például otthon maradt mert túl nagy volt. :)


Ezután visszatértünk a térképünkhöz és elkészítettük a sajátunkat, természetesen gyurmából. A gyerekek megint élvezték ezt a módszert és mialatta kezünk el volt foglalva, sok mindent meg tudtunk beszélni a balatonnal kapcsolatban, például, hogy milyen állatok élnek a tóban, a környékén, ki mit látott már, milyen is a Balaton part, mennyire más az északi és a déli, hol van egymáshoz a két part a legközelebb, mit lehet a vízben játszani, mit lehet a büfében enni, ki mevel szereti legjobban a lángost…stb. Egy viccből készített gyurma vulkán pedig tökéletes apropó volt, hogy egy kicsit még a tanúhegyekről is említést tegyünk. Egy Balatonnal kapcsolatos színezőben, amit Magyarországról kaptunk, még azt is meg tudtuk nézni, hogy milyen különleges formájú hegyeket találunk a Balaton-felvidéken.

Mikor ezzel elkészültünk, a gyerekek kaptak néhány képet fontosabb balatoni városokról, megkeresték őket a térképen és a megfelelő helyre szúrták a gyurmatérképen. Megbeszéltük, hogy melyik város miről a leghíresebb. Tihanyról egy picit többet beszéltünk, sőt, hála Nórinak, a tihanyi levendula illatát is megszagolhattuk. Később is visszatértünk még ehhez a városhoz.Mikor ezzel végeztük, a gyerkekkel meghallgattuk a Nekem a Balaton… című slágert, amiből kihagytunk néhány szót, a gyerekek feladata volt kiegészíteni a szöveget. Kicsit nehéz volt a feladvány, együtt oldottuk meg végül, de a zenét élveztük. Ezután izgalmas részéhez érkezdtünk a foglalkozásnak, ugyanis vitrolásokat készítettünk hungarocellből és dekorgumiból, hogy aztán megrendezhessük a JátékVár saját Kékszalag versenyét.
Víz híján kék csomagolópapír szimbolizálta a Balatont és szívószálakkal biztosítottuk a jó szelet a vitrolásainknak. Miután gyakoroltuk a technikát, egyszerre két-három gyerek tudott versenyezni, több kört is megrendeztünk, majd döntőt is tartottunk, mindenki nagyon ügyes volt! A jutalom sem maradhatott el, természetesen Balaton szelettel ünnepeltünk. 
Amíg megettük a csokinkat, arról beszélgettünk, hogy mennyi legenda kötődik ehhez a tóhoz. Elmeséltem, hogy állítólag óriások lakták egykor a területet és a tó keletkezése is egy Balaton nevű óriáshoz kötődik egyes történetek szerint. A gyerekeknek tetszett a mese, úgyhogy egy Tihanyhoz kapcsolódó legendával folytattuk. 
Megnéztünk egy-két képet az echókőről, az ott található szoborról, majd elolvastuk a történetét. A szöveget mindenki megkapta, volt aki szívesen segített is felolvasni a többieknek. A történet tetszett mindenkinek, utána játszottunk egy kicsit, igaz és hamis állításokat olvastunk fel, ha hamis állítást hallottak a gyerekek, le kellett guggolniuk. Figyelni kellett, mert volt, hogy csak egy kis részleten múlt.A foglalkozást színezéssel zártuk, kiszíneztük a történetben szereplő királylányt, egy aranyszörű kecskét és a hullámkirály fiát is. 
Közben görögdinnyét ettünk, hogy méginkább fel tudjuk idézni a balatoni nyaralás hangulatát. 

Mi nagyon jól éreztük magunkat ezzel a kis csapattal, köszönjük, hogy eljöttetek, várunk Titeket az idei utolsó alkalommal június 16-án.