ÁllatokAz első februári foglalkozásunk témája az állatok voltak. Jó apropó egy kis szókincsbővítésre, a környezetismereten tanultak átismétlésére és persze sok-sok játékra.

A foglalkozás elején megbeszéltük a gyerekekkel, hogy mostantól egy mappába gyűjtjük a munkáikat, amiket szeretnének eltenni, ezt pedig megkapják a nyári szünet előtt. Lelkesen fogadták az ötletet, el is kezdték kidekorálni a sajátjukat, ezt bármelyik alkalommal folytathatják majd. Jó volt látni, hogy motiválja őket, hogy eltesszük a munkáikat.

Egy kooperációs játékkal kezdtünk, valószínűleg több ilyet fogunk vinna a gyerekeknek, hiszen kéthetente találkozunk, szeretnénk, ha egy erős kis csapat alakulna ki, megtanulnának a gyerekek együtt dolgozni, egymásra figyelni. A játék lényege az volt, hogy két csapatban kaptak egy-egy újságpapírt, amiből a játék végére egy állatot kellett kialakítani tépkedéssel. Bekapcsoltuk a Kaláka együttes Nálatok laknak-e állatok című számát, majd az első gyerek gondolt egy állatra és elkezdte tépkeni a papírt. Természetesen nem mondhatta el a többieknek, hogy mind dolgozik, mikor megállítottuk a zenét, tovább kellett adnia a következő gyereknek, aki folytatta a munkát és így tovább. Az egyik csapatunk egy halacskát készített, a másik csapatnak kevésbé sikerült felismerhető állatot készíteni, de megegyeztünk egy kígyóban… :)Ezután az állatok testrészeinek neveit ismételtük át. Mindenki kapott 2-3 szót, amit a megfelelő állathoz és annak a megfelelő testrészéhez kellett ragasztania a táblán. 
Ügyesek voltak a gyerekek, csak néhány szó volt, ami nehezebb volt, például a kopoltyú. 


Miután ezzel végeztünk mindenki megkapta az állatok képeit a testrészekkel és a hiányzókat beírogatta. A nagyobbak lapján több hiányzott, a kisebbeknek csak néhány szóval kellett kiegészíteni a meglévőket. Nagyon ügyesek voltak. Természetesen a tábla segítségül szolgált, de a lényeg inkább az volt, hogy írjanak egy kicsit magyarul. 
Ezután megint két csoportba rendeződtünk és egy állatkert nyitásán gondlkodtunk. Az volt a dilemmánk, hogy hogyan csoportosítsuk az állatainkat… Mindkét csoport kapott csipeszeket, amikre állatok rajzait ragasztottuk, illetve papír korongokat, amin különböző csoportosítási lehetőségek voltak. Így volt olyan korong, ami szerint a vadállatokat és háziállatokat különítettük el, volt amelyiknél a táplálkozásuk volt mérvadó, a nagyobbakkal pedig már bonyolultabb csoportokat néztünk, mint például, hogy elevenszülők vagy tojásrakók. A gyerekek ügyesen megoldották a feladatot. A következőkben meghallgattuk néhány állat hangját, a gyerekek pedig kitalálták, hogy mit hallanak, aki szerette volna le is rajzolhatta a hallott állatot, vagy leírta a nevét. Utána közösen is meghallgattuk őket, és megbeszéltük ki mit hall. 
A következő fél órára két csoportra oszlottunk megint. Az egyikben a nagyobbak egy keresztrejtvényt oldottak meg. Mindenki először a sajátját, majd a kapott megoldást beírta a közös rejtvénybe, így kaptuk meg a ‘süni’ szót. Nem véletlen, hogy ez jött ki a rejtvény megoldásaként, ugyanis ezután elolvastunk egy Romhányi József verset egy boldogtalan süniről. Nem volt könnyű a vers, hiszen több olyan szót is tartalmazott, amit nem használunk minden nap, de a gyerekek ügyesen megmagyarázták egymásnak azt, amit ők ismertek a társuk viszont nem. A csapat kisebb tagjai ezalatt állatokkal kapcsolatos rejtvényeket oldottak meg, volt szókereső, illetve állatokat kellett összekötni az általuk kiadott hangot jelölő hangutánzó szóval. Egy gyurmás játékkal is készültünk nekik, Egy sematikus rajzot egészítettek ki gyurmával úgy, hogy különböző állatokat kapjanak. Nagyon helyes alkotások születtek. 
Nem maradt sok időnk a kézműves tervünkre, és még a MeseVár csoport is meghívott minket fánkot enni, aminek persze nem tudtunk ellenállni, úgyhogy készítettünk néhány egeres könyvjelzőt színes papírból és már futottunk is farsangi fánkot enni lekvárral! Köszönjük szépen még egyszer Lajosnak a finomságot és a kicsiknek, hogy hagytak nekünk is! :)

Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel a február 24-ei, rendhagyó farsangi JátékVáron!